De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

Wat is parket?

Parket is een tijdloze vloerbedekking die in bijna ieder interieur wel mooi staat. Maar uit wat voor soort parketvloeren heb je eigenlijk de keuze? Aangezien er veel soorten hout bestaan, zijn er erg veel soorten vloeren waar je uit kunt kiezen. Daarnaast is er een verschil of je massief parket of samengesteld, half massief parket wilt. Ook de manier van leggen en de afwerking bepaalt de uitstraling. De meest verkochte parketvloer is toch wel de rustiek eiken vloer. Daarnaast zijn multiplank vloeren helemaal modern.

Welke kleur vloer kiezen hout

Doordat iedere houtsoort een eigen kleur heeft, is er meer variatie dan je misschien zou verwachten. De kleuren wit, grijs en zwart kunnen bijvoorbeeld benaderd worden met maple, jatoba, essen, grenen, beuken, rubberhout, zilverspar, grijze ceder en ebbenhout. Naast de kleuren geel, goud, lichtbruin, roodbruin en donkerbruin is er padoekhout dat er rood of roestbruin uitziet en purperhart dat een paarse kleur heeft. Daarnaast kan het hout verschillende afwerkingen hebben zoals gerookt of gestoomd en is er ook geverfd parket verkrijgbaar in allerlei kleuren. Zelf verven kan natuurlijk ook.

Parket patronen

Wanneer het hout van zichzelf al een karakteristiek patroon van nerven of veel kleurvariatie heeft hoeft er geen patroon aangebracht te worden in de manier van leggen om het interessant te maken, maar soms kan dit wel mooi zijn. Er zijn veel verschillende decoratieve legpatronen. De meest voorkomende zijn visgraat, dubbele visgraat en Hongaarse punt of Weense punt. Maar er zijn nog ontzettend veel andere patronen zoals vlechtpatroon, berenklauw, Avegoor, Arenberg, Chantilly, Versailes, Decanije en mozaïek met bijvoorbeeld ster of kubuspatronen.

https://www.parket-winkel.be