De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

De voorbereiding voor het beitsen

De schutting waarborgt de privacy van de buren en het eigen gezin, maar af en toe is het hout ook aan een nieuw lakje verf toe. De kleur vervaagt en het hout geeft geen sfeer meer; tijd om te beitsen!

Huh, beitsen? Door te beitsen wordt er een transparante of dekkende laag aangebracht, waardoor de vezels van het hout worden beschermd tegen weersinvloeden en het weer laat stralen.

Voorbereiding

Helaas blijft het beitsen niet enkel bij het beschilderen van de ondergrond, maar zal er een voorbereiding nodig zijn. Hieronder zal stap voor stap worden uitgelegd hoe de voorbereiding hoort te gaan.

Beschermen

Om de werkplek te beschermen tegen stof en beits, is het nodig de aanwezige objecten af te dekken met bijvoorbeeld beschermplastic, oude kranten of lakens.

Verwijdering

Bij het beitsen van een deur is het essentieel de handvaten en scharnieren te verwijderen mits deze aanwezig zijn. Als het niet mogelijk is deze onderdelen te verwijderen, is het mogelijk de delen af te dekken met tape. Indien er sprake is van meubeltextiel, zal dit ook moeten worden afgedekt aan de hand van doeken of lakens. Hierdoor zal het leer, katoen of suède niet worden beschadigd tijdens het aanbrengen.

Reinigen

Door een lange tijd de ondergrond niet te onderhouden, zal het opgehoopte vuil moeten worden verwijderd. Het oppervlak is gemakkelijk te reinigen met een warm sopje of een schoonmaakmiddel. Het gereinigde oppervlak kan vervolgens drogen.

Repareren

Het is mogelijk dat er tijdens de voorbereiding een onderdeel wordt beschadigd. Het is verstandig het beschadigde of kapotte onderdeel te repareren na de reiniging. De beschadiging kan gemakkelijk worden verholpen met een vuller of lijm.

Schuren

Voor het mooiste effect is het aan te raden de ondergrond na voorafgaande handelingen te schuren. Het is mogelijk dat er een laag verf op de ondergrond zit of dat er na het gebruik van een opvulmiddel een onaangenaam hoogteverschil is ontstaan. Hierbij zal het schuren de oppervlakte gelijk maken, waardoor het beitsen mooi zal uitpakken. Voor het schuren kan schuurpapier met korrelgrofte P220-P280 worden gebruikt.

Beitsen

Tot zover de voorbereiding! Tijd om te beitsen.

http://moosefarg.nl