De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

Wat is een hypoallergene hond?

Een hypoallergene hond is ideaal voor personen die doorgaans last hebben van allergische reacties op bepaalde honden haren. Hoewel het natuurlijk nooit 100% zeker is dat een iemand die allergische reacties heeft op honden ook een hypoallergeen hond kan uitstaan. Het is ook nooit helemaal zeker dat een hond helemaal antiallergeen zal zijn, toch bestaan er hondenrassen die minder allergieën veroorzaken. Dit komt doordat dit soort honden minder haren verliezen wanneer ze gaan verharen en verliezen ze minder huidschilfers dan andere rassen. Dit zal nooit helemaal een allergische reactie tegen gaan, immers verliezen alle honden (ook kale) huidschilfers. Gelukkig kan er wel gesteld worden dat honden zonder haar of continu door groeiende haren het meest hypoallergeen zijn, op de voorwaarde dat deze honden op zeer regelmatige tijdstippen flink onderhouden worden, een soort grote wasbeurt. 

Een aantal hondenrassen die gekenmerkt kunnen worden aan hun hypoallergene kenmerken zullen hieronder worden neergezet:

  • Basenji, Bedlington, Terrier, Bichon Frise, Coton de Tulear, Havanezer, Ierse Water Spaniel, Kerry Blue Terriër, Maltese, Poedel, Portugese Waterhond, Schnauzer, Shih Tzu, Soft Coated Wheaten Terriër, Yorkshire Terriër

Als je toch liever wilt kiezen voor een hond die niet op deze lijst staat, is het beste om een hybride hond te kiezen. Dit soort honden zijn het uiteindelijke resultaat van gecontroleerde kruisingen van verschillende soorten rassen. Normaal gesproken zijn honden die gekruist zijn met de poedel rashonden die veel hypoallergene kwaliteiten hebben. Hier moet je dan vooral denken aan een labradoodles en goldendoodles. Ook honden die vaak gemixt worden met andere soorten hypoallergene rassen zullen vaak beschikken over de deze hypoallergene kwaliteiten, natuurlijk is het niet altijd gegeven dat ze deze kwaliteiten zullen hebben maar de kans is aanzienlijk. Vaak wanneer je een hond in huis wilt nemen, terwijl je lijdt aan een allergie is er vaak een proefperiode om te kijken of er een allergische reactie op de hond is. Hierbij kan je gewoon rustig kijken of er een allergische reactie is en breng je alvast wat tijd met de hond door. Het zou namelijk vervelend zijn om een mooie vriendschapsband te verbreken door een allergie die ineens op steekt, als dit had kunnen worden voorkomen. 

https://ydolo.be