De maertelaere dewaele
Image default
Tuin en buitenleven

De voordelen van natuurlijke pesticiden

In de afgelopen 5 jaar zijn veel Nederlanders steeds meer met het milieu bezig. Heel Nederland wilt zonnepanelen en is steeds vaker bezig met bijvoorbeeld duurzaamheid. Een andere vorm van verduurzamen is tuinieren. Hiermee vergroot je namelijk het groen in de stad, wat helpt aan de zuurstofproductie. Tevens kun je hiermee je eigen voedsel verbouwen, dat scheelt weer productie. Elke tuinier zal ooit echter in een tweestrijd belanden, enerzijds kiezen voor chemische pesticiden, anderzijds voor natuurlijke alternatieven. Als het aan ons ligt zou die keuze snel gemaakt moeten zijn. Chemische varianten doden vrijwel alle insecten (ook niet schadelijke) en zijn slecht voor mens en milieu. Natuurlijke varianten zijn vaak net zo effectief en een stuk gezonden. Wij nemen je mee in deze wereld en magen je wegwijs in de biologische pesticiden.

Waarom kiezen voor natuurlijke pesticiden

In Nederland is de absolute standaard chemische pesticiden. Dit probeert de Nederlandse regering echter terug te werken door als doelstelling te hebben dat in 2030 het hele land chemie-vrije landbouw moet hebben. Waarom dit zo belangrijk is heeft de maken met de insecten. Pesticiden doden namelijk vrijwel alle insecten, waaronder bijen en vlinders die niet schadelijk zijn voor je planten. Dit is geheel overbodig, want veel insecten zijn helemaal niet schadelijk voor je planten. Zo heeft elke plant een eigen kleine groep insecten die hem kwaad kunnen doen. Een biologische en specifieke pesticide kan deze plaag verhelpen en tevens andere organismen niet schaden. Zo zijn aaltjes tegen slakken een uitermate goed beschermmiddel, vaak nog vele malen effectiever dan chemische alternatieven.

Lichamelijke gevolgen van chemische pesticiden

Chemische pesticiden gebruiken kan naast het doden van insecten ook schadelijk zijn voor jonge kinderen. Zo is recentelijk bewezen dat kinderen onder de 7 heel slecht tegen chemische pesticiden kunnen. De blootstelling hiermee kan gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstand veroorzaken. Tot voor kort werd gedacht dat deze weerstand na 2 jaar oud voldoende was opgebouwd, niets blijkt echter minder waar.

75% minder insecten in Nederland

Chemische pesticiden in de landbouwsector dood ontzettend veel insecten. Maar dit heeft verregaandere gevolgen dan enkel de dood van deze insecten. Zo heeft onderzoek bewezen dat er inmiddels meer dan 75% minder insecten zijn dan vroeger. Dit klinkt misschien goed, maar dit is het niet. Deze voedselbron voor onder andere broedvogels zorgt er namelijk voor dat ook daar een mindering is van 75% ten opzichte van vorige jaren. Dit betekent ook dat er een stuk minder vogels zijn die bloemen en zaden over de natuur verspreiden. Een biologisch alternatief kan dit oplossen, en dat is hard nodig.

Verdere nadelen?

Het blijkt dat toch nog veel mensen denken dat natuurlijke pesticiden geen geschikt alternatief zijn van chemische. Ze zouden minder goed werken. Dit kan zeker het geval zijn, maar dit is zeker niet altijd zo. Een welbekend voorbeeld van een uitstekende natuurlijke pesticide is aaltjes tegen engerlingen. Deze werken een stuk beter dan gangbare chemische pesticiden. Een tegenargument is dan dat de dierlijke natuurlijke pesticiden in de uiteindelijke voedingswaren in de schappen kunnen belanden. Echter is ook dit al jaren niet meer toepasbaar. De sector van biologisch voedsel kweken is enorm geprofessionaliseerd en neemt geen genoegen meer met de eerste de beste producten. En mocht er al een verdwaald aaltje tussen zitten zijn deze eenvoudig weg te spoelen, dit is helaas niet het geval bij chemische pesticiden.

https://www.biogroei.nl/aaltjes-tegen-engerlingen