De maertelaere dewaele
Image default
Bedrijven

Je hond ontwormen moet je regelmatig doen

Honden hebben ook zorg nodig. Door goed voor je hond te zorgen kun je voorkomen dat hij ziek wordt. Ziek zijn is niet prettig voor de mens en zal het dus ook niet zijn voor het dier. Je hond heeft je hulp nodig. Er zijn enkele belangrijke dingen die je regelmatig voor je hond moet doen, wil je dat deze gezond en fit blijft. Een hiervan is het ontwormen van de hond.

Ontwormen

Je hond kan er gezond uitzien maar toch een bon van wormen zijn. Er zijn verschillende soorten middelen om het dier te ontwormen. Je kunt kiezen tussen pasta’s, tabletten of druppels. Let wel even op welk product je koopt. Het is verstandig om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen voordat je begint met de ontworming. Er zijn middelen die bijvoorbeeld niet aan zwangere honden mogen worden gegeven. Zo zijn er ook middelen die niet gebruikt worden voor puppies. ALs je hond overgevoelig is kan het antiwormmiddel bijwerken hebben. Enkele van de bijwerkingen zijn: braken, diarree en jeuk. Het is ook verstandig om je huisarts om advies te vragen over zaken waarover je twijfels hebt.

Hoe krijgen ze wormen

Honden kunnen wormen krijgen wanneer ze buiten blijven. Ze lopen dan het risico om wormeieren op te nemen, die onder andere in aarde of zand kunnen voorkomen. Bij puppies kan de besmetting met wormen via de moedermelk plaatsvinden. Honden kunnen verder ook besmet raken als ze besmette muizen eten. Laat je hond dus regelmatig een worm kuur gebruiken. Er zijn verschillende soorten wormen, waaronder spoelworm. Deze zijn heel gevaarlijk, omdat ze vaak genoeg te zien zijn de ontlasting van het dier. Ze leven in de dunne darm van de hond.

Gevolgen wormen

Wormen hebben nare gevolgen voor honden. Ze zijn ten eerste heel schadelijk voor de gezondheid van het dier. De wormen leven namelijk in het lichaam van de hond en  neem bijna alle voedingstoffen op die het dier nodig heeft. Als je hond veel wormen heeft en je maakt je er niet druk om kunnen deze op den duur leiden tot chronische maag- en darmklachten. In het ergste geval kan de hond zelfs dood gaan. Wormbesmetting kan voor darmafsluiting zorgen, waardoor de gezondheid van het dier snel achteruit gaat en deze dus op gegeven moment sterf. Een zieke hond kan een bron van besmetting voor andere dieren, maar ook voor mensen. Je moet het ontwormen van je hond daarom serieus nemen.