De maertelaere dewaele
Image default
Bedrijven

Op milieuvriendelijke wijze slakken bestrijden

Wil je slakken bestrijden, omdat je genoeg hebt van de schade die ze toebrengen aan je tuin? Slakken zijn dol op verse groene blaadjes, wortels, fruit en organisch afval. Een naaktslak kan in één nacht zelfs wel de helft van zijn eigen gewicht verorberen. Deze weekdieren gaan vooral ’s nachts op zoek naar voedsel, wat de volgende dag meteen te zien is aan je planten. Hoe kan je slakken bestrijden – zoals naaktslakken en huisjesslakken – zonder gif te gebruiken?

Slakken bestrijden zonder chemische stoffen

Wil je liever geen gif gebruiken tegen naaktslakken, dan kan je ze ’s avonds – als ze actief zijn – verzamelen en door invriezing een snelle, zachte dood geven. Je kan ze ook op een andere plek loslaten, maar dan bestaat natuurlijk de kans dat ze weer terugkomen. Heb je last van een slakkenplaag, dan kunnen biologische slakkenkorrels effectief zijn. Deze korrels kunnen geen kwaad voor de egels en vogels die dode slakken eten.

Naaktslakken leven echter 90% van de tijd onder de grond, waar ze minder kwetsbaar zijn voor hun vijanden. Ze houden niet van kou en droogte en daarom zie je ze voornamelijk boven de grond als het vochtig en warm weer is. Slakken bovengronds bestrijden zal dus niet altijd het gewenste effect hebben. Je pakt het probleem dan niet bij de bron aan. Door aaltjes tegen slakken te gebruiken, kan je echter de naaktslakken die zich in de grond bevinden eenvoudig bestrijden.

Aaltjes tegen slakken: hoe werkt het?

De bestrijding van slakken door middel van aaltjes – ook wel nematoden genoemd – is heel effectief. Deze diertjes zitten verpakt in een kleisubstantie, die je oplost in water. Dit mengsel giet je uit over de grond waarin de naaktslakken leven. De aaltjes dringen bij de slakken binnen en zorgen voor een bacteriële vergiftiging.

Slakken doden met aaltjes doe je vanaf maart tot oktober. Om slakkenoverlast in het voorjaar te voorkomen kan je deze bestrijdingswijze ook tussen eind augustus en eind september toepassen. Dat scheelt weer honderden nieuwe eitjes die in het voorjaar uitkomen. In de periode eind augustus tot eind september is de temperatuur van de bodem bovendien ideaal voor de aaltjes. Zo heb je minder schade aan je planten in het vroege voorjaar, als de bodemtemperatuur nog te koud is voor nematoden.

Slakkenplaag bestrijden met nematoden

Vooral als de winter zacht is geweest of het voorjaar vochtig kan je vaak een enorme toename zien van het aantal slakken in je tuin. Een slak kan namelijk wel vijfhonderd eitjes per jaar produceren. Slakken zijn zowel dol op sierplanten als op groenten en kunnen zowel boven als onder de grond schade aan je planten aanrichten. Bij een plaag is bestrijding daarom vaak noodzakelijk.

Als je gebruik wilt maken van nematoden, dan is het goed om te weten dat deze aaltjes tot zes weken beschermen tegen slakken. Ze zorgen ervoor dat de meeste naaktslakken binnen twee weken na de toepassing onder de grond sterven. De wormpjes zijn niet alleen onschadelijk voor je planten, maar ook voor mens, dier en milieu. Ze zullen de slakkenpopulatie drastisch laten afnemen. Heb je te maken met een ware naakslakkenplaag, dan is het advies om na zes weken de behandeling te herhalen. Simpel en milieuvriendelijk!