De maertelaere dewaele
Home / Gardening

Dazenplaag bestrijden met een dazenval

Dazenplaag bestrijden met een dazenval

Voor veel mensen en dieren staat de zomer centraal voor het buiten zijn. Buitenactiviteiten zoals paardrijden, zwemmen, ontspannen in de tuin of juist inspanning op een sportveld. Dit is allemaal zeer relaxed tot dat er dazen bij komen. De daas ook wel de paardenvlieg of horzel genoemd kan voor grote hinder zorgen. Zowel voor de mens als het dier kan zich opgejaagd voelen. Bij een dazenplaag van soms wel 7.000 stuks op een hectare kan het zeer hoog oplopen. De daas gaat namelijk net zolang door tot dat ze bloed te pakken heeft om zich voor te planten.

Lees hier meer over de daas en de dazenval

De dazenval door de jaren heen

In de jaren 80-90 was er een zeer grote plaag dazen en horzels actief in Nederland en Belgie. Er ontstond in die tijd ook een (GIF) cultuur zowel in de landbouw als in de particuliere markt. mensen spoten gif om onkruid aan te pakken maar ook bij hinder van wespen en andere insecten. ( niet alleen slechte maar ook zeer nuttige insecten gingen dood) en dit is natuurlijk zeer kwalijk. Sinds de laaste jaren en zeker vanaf 2013 zijn de regels omtrent gif en pesticiden aangepakt. De bijensterfte was hier de grootste grondslag van en de nieuwe regels zorgen voor een positieve groei en dit is ook zeker te merken in de dazenpopulatie.

Geen nectar maar bloed voor daas

De daas ook wel brems, paardenvlieg, Taon en horzel genoemd is niet bepaald een lieverdje. Het dazenvrouwtje zoekt namelijk naar bloed en is net als een normale steekmug zeer bedreven in het zoeken hiervan. Ze scant de omgeving met haar infrarode ogen en alles wat beweegt en warm is, is hierbij een prooi. Het dazenvrouwtje legt gemiddeld 5000 eitjes op een vochtige plaatst en enkele weken later komt er een nieuwe populatie jagende paardenvliegen. Zowel voor de mensen als dier ( runderen en paarden ) kan de overlast enorm worden. Menig eigenaar heeft zijn of haar paard badend in het zweet zien vluchten voor honderden dazen.

De dazenval immiteerd het prooi

Het aanpakken van een dazenplaag met een dazenval

H-trap dazenval
De dazenval of dazenvanger heeft een zwarte bal welke hangt in zon. De bal is zwart en absorbeert het zonlicht goed. naast de warmte van de bal, beweegt deze licht door de wind. De daas denkt vervolgens dat de dazenval een prooi is met eiwitrijk bloed. omdat deze in haar ogen volledig voldoet aan een echt prooi nadat ze de bal heeft geprobeerd te bijten zal ze wegvliegen en via een tunnel in een opvangbak gevangen worden. Dit systeem: heet de H-trap en word al jaren gebruikt bij het aanpakken van een dazenplaag.

Dazen lijmval
Ook zijn er verschillende dazenvallen welke je kan maken met lijm. je kan dan denken aan een lijmval gemaakt van een zwarte emmer of enkel van de zwarte bal. Lees hier meer over het maken van een dazenlijmval met sticky-Trap dazenlijm Deze lijm ook wel dazenlijm genoemd is sinds 2015 de nieuwste hype. Je zo voor een paar euro een dazenval maken en eenvoudig en goedkoop meerdere vallen plaatsen of meerdere hectares grond. ( deze dazenval is dan ook ideaal voor paardenpensions en boeren bedrijven.

Hier meer informatie over de dazenval
De dazenval

We hopen dat je veel hebt gehad aan deze informatie

https://dazenvanger.nl/dazenval.html