De maertelaere dewaele
Image default
Dieren

Doe een stalcontrole van je paardenboxen

Stalcontrole van paardenboxen die elke paardeneigenaar moet weten

Oktober luidt het begin van de herfst in, en met het tekenen van de nacht zult u waarschijnlijk op zoek zijn om uw stalroutine op te krikken. Hoewel de vorst meestal pas over een paar maanden intreedt, zult u zeker een behoorlijke dip in de temperatuur zien. Gelukkig hebben onze viervoeters de luxe van knusse stallen en een toastige opkomst om hen te helpen bij de strijd tegen de elementen. Ben je een nieuwe paardeneigenaar of heb je je paard nog nooit gestald, bekijk dan onze tips om ervoor te zorgen dat je stal de seizoenen doorstaat.

Controleer de paardenboxen

Het spreekt voor zich dat een stabiele beveiliging op alle livreien het allerbelangrijkste moet zijn. Controleer de stal deurpanelen, scharnieren en bouten van uw paardenboxen op tekenen van zwakte die zijn veiligheid in gevaar kunnen brengen. Kijk uit voor roest, stijfheid of brosheid in het metaal en losse bevestigingen. De ingangspoortjes moeten ook ten alle tijden gesloten blijven, om te voorkomen dat losse paarden het erf verlaten. Als er hangsloten op de poorten/stallen worden gebruikt, zorg er dan voor dat een hoofdsleutel veilig en snel beschikbaar is in geval van nood.

Controleer de stallen

Het is van vitaal belang dat u de structuur van uw stallen zorgvuldig evalueert met het oog op het strenge winterweer. Veel kleine foutjes kunnen gemakkelijk worden verholpen, maar als er nog een probleem is, kan dit verderop in de lijn liggen. Naar buiten gerichte elementen zoals bakstenen of houten panelen kunnen door vorst of storm beschadigd raken, dus controleer of er geen scheuren of gaten in de muren zitten. Als uw stalontwerp ramen bevat, controleer dan of er kieren rond de kozijnen of gebroken glas zijn die tocht kunnen veroorzaken.

Zorg voor een stalvriendje of stalvriendjes

Paarden zijn van nature sociale wezens die zich in kuddes bewegen, en alleen stallen kan voor hen moeilijk zijn. Waarom niet proberen om de opkomst van uw paard en de stalling routine te koppelen aan een medestalgengenoot. Zo heeft hij geen last van eenzaamheid op het erf.

Beschutting

Niet alle paarden hebben stalling nodig in de winter. Zwaardere rassen zoals Welsh Cobs en Irish Draughts zullen gelukkig het hele jaar door worden ingezet. Maar ook zij hebben beschutting nodig tegen de elementen. Hier komen handgemaakte veldhokken in beeld. Zorg ervoor dat uw schuilplaats stevig en veilig is, zonder gebroken of gevallen panelen of gecompromitteerde daken. Losse golfplaten kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan in paniek geraakte pony’s.

Schuilplaatsen voor pony’s moeten 3.0 x 3.6m groot zijn, terwijl grotere paarden minstens 4.5m x 3.6m nodig hebben. Schuilplaatsen voor meerdere paarden moeten minimaal 7,2m x 3,6m groot zijn met twee ingangen/uitgangen. Als u verhuist naar een nieuwe stal of als u een partner in de wei verwelkomt, zorg er dan voor dat de stal plaats biedt aan alle paarden op de stal. Mobiele veldoverkappingen bieden een perfecte oplossing en laten de grond ook in de winter rusten.

 

https://paardenservices.be/paardenboxen/