De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

Een kastje in elkaar zetten

Een Ikea kastje of meubel in elkaar zetten kan door iedereen gedaan worden. Je koopt het kastje en krijgt alle schroefjes, houtjes en andere benodigdheden om hem in elkaar te zetten. Daarnaast krijg je ook nog eens een handleiding, zolang je deze volgt kan er ook niks fout gaan. Maar wat nu als je een kastje in elkaar gaat zetten dat niet van Ikea is? Hoe weet je welke schroeven je nodig hebt en hoe je je kastje (lees losse planken) het beste in elkaar kan zetten? Waar moet je beginnen, wat heb je allemaal nodig en hoe wil ik dat het kastje er uiteindelijk uit gaat zien? 

Er zijn veel verschillende soorten schroeven die elk hun eigen functie hebben. Deze verschillende schroeven hebben ook weer verschillende koppen zodat je meerdere schroevendraaiers nodig hebt om de schroeven te bevestigen. Zo heb je de Woodies schroeven, deze schroeven “grijpen” sneller in het hout door de speciale punt die ze hebben. Maar dat is nog niet alles want binnen deze zogeheten Woodies ultimate heb je weer verschillende soorten schroeven. Zo heb je tellerkopschroeven, vonderschroeven, scharnierschroeven en nog meer soorten. De een heeft een grotere lastopname waardoor je minder bevestigingspunten (en dus minder schroeven) nodig hebt en de ander is juist weer wat kleiner en makkelijker te bevestigen. Het is dus even goed om te kijken welke schroef je het beste kan gebruiken voor welk doeleind. Voor een klein nachtkastje zal je namelijk andere gebruiken dan voor een grote boekenkast.

Voor het maken van een kastje is het dus belangrijk om te kijken welke soort schroeven je gaat gebruiken. Welke schroevendraaier je hier bij nodig hebt, welk soort hout je gaat gebruiken en of je het eventueel nog een leuk kleurtje gaat geven. Voor meer informatie over de verschillende schroeven en andere benodigdheden kan je een kijkje nemen op BNV tools, zo kan je voorbereid beginnen aan je kastje.

https://www.bnvtools.nl/