De maertelaere dewaele
Image default
Aanbiedingen

Zuurstofplanten onmisbaar voor een gezonde vijver

Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor een mooie vijver met gezonde vissen. Zuurstof is verantwoordelijk voor een groot aantal natuurlijke en biologische processen. Het is dus essentieel voor alle leven. Als u een vijver met vissen heeft, hebben uw vissen zuurstof nodig om te overleven. Vissen nemen, net als zoogdieren, zuurstof op in hun bloedstromen en weefsels om te worden gebruikt voor belangrijke cel functies. In feite hebben zelfs bacteriën zuurstof nodig om te ‘ademen’. In het vijverwater is zuurstof nodig om aërobe bacteriën in staat te stellen om natuurlijke organische stoffen af te breken.

Zijn zuurstofplanten nodig?

Zuurstofplanten zijn er in verschillende vormen. Sommige huizen diep onder water, andere drijven aan het oppervlak. Weer andere hebben zelfs gebladerte dat uit het water tevoorschijn komt en een esthetische zachte rand vormen naar wat anders een harde vijverrand zou zijn. Het spreekt voor zich dat planten zoals waterlelies een vijver er echt geweldig uit laten zien.

Oorzaak van lage zuurstofwaarde in de vijver

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een laag zuurstofgehalte in de vijver. De meest voorkomende oorzaak is vaak een combinatie van hoge vijverwatertemperaturen en algen. Of we het nu over vijvers hebben of niet, bij hogere watertemperaturen is het opgeloste zuurstofgehalte natuurlijk lager. Daarom hebben vijvers in de zomer ook een laag zuurstofgehalte. Het probleem is dat de zomer een combinatie van zonneschijn en verhoogde organische voedingsstoffen met zich meebrengt. Hierdoor wordt de algengroei gestimuleerd. Als plantaardige vorm staan algen erom bekend dat ze zuurstof produceren. Echter, ’s nachts, vanwege het gebrek aan zonlicht (om fotosynthese en ademhaling te geleiden) verbruiken algen het zuurstofgehalte in de vijver. Het zuurstofgehalte in de vijver wordt verder verlaagd.

Het belang van vijverplanten

Naast het feit dat het planten er natuurlijk mooi uitzien, hebben ze ook een taak. Ze voorkomen de groei van groene algen. Ze zijn cruciaal voor het opnemen van voedingsstoffen en het bieden van schaduw in het vijverwater. Zo wordt het beschikbare zonlicht voor de fotosynthese en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor de bloei van de algen beperkt. Ondertussen gebruiken de vijverplanten al het zonlicht voor hun eigen fotosyntheseproces en geven ze weer zuurstof af aan de vijver. Wat zorgt voor een verbetering van de algehele kwaliteit van het vijverwater.

Meer over alles wat met een vijver te maken heeft, leest u natuurlijk op https://www.vijverhandboek.nl/zuurstofplanten-vijver/.