De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

De warmtepomp

 

De warmtepomp werd ooit bedacht als vervanging voor de CV ketel maar werd niet direct populair. Zelfs tegenwoordig is de warmtepomp nog niet zo populair als het apparaat dat hij zou moeten vervangen. Dit is deels omdat de installatie van een warmtepomp gewoon een stuk duurder is dan de installatie van bijvoorbeeld een CV ketel. De keerzijde hiervan is dat de warmtepomp wel een stuk zuiniger is. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Koudemiddel

Aan de basis van de warmtepomp staat een stof dat het koudemiddel wordt genoemd. Dit is een speciaal stofje dat op hele lage temperatuur al kookt en verdampt. Deze speciale karakteristieken maken het mogelijk voor de warmtepomp om relatief zuinig ruimtes te kunnen verwarmen, maar ook te verkoelen. Een koelkast werkt namelijk eigenlijk precies hetzelfde waarbij het enige verschil het doel is. Het doel van de warmtepomp is namelijk om te verwarmen en het doel van de koelkast is om te verkoelen. Maar zoals we hier onder uit gaan leggen werkt dit eigenlijk precies hetzelfde.

 

De stappen van een warmtepomp

Goed, de warmtepomp dus. De warmtepomp neemt warmte op uit milieu. Dit kan grond zijn, water, maar in dit geval leggen we het systeem uit aan de hand van een luchtwarmtepomp. De pomp zuigt dus lucht in en onttrekt door middel van het koudemiddel warmte aan de lucht. Door de warmte uit de lucht verdampt het koudemiddel. Daarna loopt het langs een compressor, die de damp samendrukt om de temperatuur nog verder te verhogen. Dan is de temperatuur hoog genoeg om de ruimte te verwarmen.

 

Bij het verwarmen van de ruimte raakt het koudemiddel zijn warmte kwijt en condenseert het weer. Dan loopt het door een expansievat om de temperatuur nog meer te verlagen. Zo laag in feite dat het koudemiddel weer warmte uit de lucht kan onttrekken. Zo is de cyclus compleet.