De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

Wat is bieslook?

Bieslook is een vaste plant 

Bieslook is een vaste plant die behoort tot de lookfamilie. In de winter sterft de plant af, maar in het voorjaar gaat bieslook vanzelf weer groeien. De groene holle stengels kun je er heel gemakkelijk af snijden en groeien daarna heel snel weer aan. Bieslook kennen we ook wel onder de naam pijpgras. Deze plant komt van oorsprong uit Europa en Azië. Uiteraard doet de bieslookplant het ook heel goed op onze Nederlandse zand en kleigrond. Naast de groene stengels geeft de bieslookplant ook mooie paarse bloemen. Deze paarse bloemen kun je net als de stengel ook gewoon opeten. Groeit de bieslookplant iets te hard? Dat is niet erg snijdt grootste gedeelte van de stengels af en de bieslook zaden groeit vanzelf weer aan. Na een tijdje heb je al weer mooie dunne fris groene bieslook stengels. 

Bieslook is lekker in allerlei salades en sauzen 

Bieslook heeft een wat uiachtige smaak. Een smaak die uitstekend past in allerlei soepen, salades en sauzen. De bieslook kun je het beste gewoon zo gebruiken. Wil je bijvoorbeeld soep maken en laat je de bieslook hierin mee koken? Dan is de kans heel groot dat de smaak van de bieslook voor een groot deel helemaal verdwenen is. Beter is om de bieslook gewoon rauw of zo vers mogelijk aan de soep of de salade toe te voegen. Heb je net bieslook afgesneden en er nog wat van over? Geen probleem je kunt de afgesneden stengels in de koelkast bewaren tussen een paar velletjes keukenpapier. Bieslook bevat ook heel veel vitamine C. 

Bieslook doet het ook goed in een bloempot 

Bieslook doet het dus goed op onze Nederlandse grond. Maar het is wel belangrijk dat de bieslookplant in goede kalkhoudende grond staat. Dan doet de plant het nog beter. De polvormige bieslookplant kun je in de tuin neerzetten. Maar bieslook kun je ook kweken in een bloempot op je balkon of in een potje op het aanrecht in de keuken.