De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

Kiezen voor een gazonrol of een grasmat?

Helaas blijft je gazon niet altijd mooi, en zal het destijds aangelegde gras toch ooit vervangen moeten worden. Het aanleggen van een nieuw gazon is natuurlijk niet goedkoop, en vergt dan ook aardig wat inspanning. Daarbij komt ook nog de vraag: kies ik voor grasrollen of gazonrollen? En wat is nou eigenlijk het verschil?

 

De voordelen

Wanneer je kiest voor een grasmat of gazonrol, biedt het je vele voordelen. Kiezen voor zelf zaaien vergt namelijk veel meer geduld, voordat de zaadjes uitkomen ben je al een paar weken verder. En wanneer de kat van je buren graaft in je tuin, zal je ook kale plekken gaan zien. Hier heb je met grasrollen geen last van, hiermee heb je meteen een mooi aangelegde, groene tuin. Daarnaast krijgt onkruid geen kans, en ben je dus verzekerd van een mooi gazon. Dit scheelt weer onkruid wieden, want wie vindt dit nou wel een leuke klus? Wanneer de grasmat eenmaal ligt, kan je er vrijwel meteen op lopen. Dit is dus erg handig met kinderen of huisdieren, je hoeft ze er niet van weg te houden.

 

Hoe leg je een gazonrol aan

Het aanleggen van een grasmat of gazonrol is in principe eenvoudig, een korte uitleg moet dan ook voldoende zijn om dit zelf te doen. Zorg ten eerste dat je ondergrond volledig plat is, en geen putten en bulten bevat. Daarna ga je pikken en frezen. Het egaliseren wat hierop volgt, doe je met een aluminium hark. Wanneer je de ondergrond helemaal mooi egaal hebt, is het tijd om te gaan rollen. Hoe lichter de grond, hoe zwaarder de rol mag zijn. Voordat je de graszoden hierop uitrolt moet je zorgen dat de ondergrond verreikt is met meststoffen. Heb je een droge ondergrond? Kies dan voor een laag turf. Wanneer de ondergrond volledig egaal en voorzien is van de benodigde stoffen, is het tijd om de graszoden uit te rollen. Zorg hierbij dat de bovenlaag vochtig is en rol de grasmat uit. Druk ze hierna stevig aan en werk ze bij zodat je tuin er mooi strak bij ligt rond de vlonderplanken.

https://www.hardhoutdiscount.nl/vlonderplanken