De maertelaere dewaele
Image default
Home / Gardening

Hoe een wintertuin aanleggen?

Het openstellen van de leefruimte naar buiten toe is een zorg van veel moderne huiseigenaren en daarom zijn serres populairder dan ooit. De wintertuin wordt vooral gebruikt als lichtovergoten verlengde leefruimte, maar ook als plantenoase voor het koude seizoen. In de Buitenhof kun je inspiratie opdoen voor het aanleggen van een wintertuin

Planning van een wintertuin: bouwvergunning

Elke wintertuin draagt de persoonlijke duimafdruk van de eigenaar in grootte, stijl en inrichting. Wij bieden gedetailleerde planningshulp, zodat het individueel vormgegeven project “wintertuinbouw” een succes wordt.

De belangrijkste eerste overwegingen voor de wintertuin

De planning begint met de afweging waar de serre precies zal worden gebouwd en hoe groot deze moet worden. Plan je een kleine glazen oratorium als gezellige leesruimte? Of moet het een tweede woonkamer zijn? Wordt de nieuwe serre gebouwd op een reeds bestaand terras – of is het een volledig nieuw bouwelement? Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillend uitgewerkte serreconstructies:

De koude wintertuin wordt meestal geproduceerd in lichtgewicht constructie en is niet bijzonder complex om aan te leggen. Het is bevestigd aan de bestaande muur van het huis, zodat er niet meer zonlicht in de woonruimte komt dan voorheen. Deze wintertuinsoort dient als wind- en weersbescherming voor de lente, zomer en herfst. In de winter wordt het meestal te koud voor het gebruik.

De levende wintertuin is ontstaan door het volledig doorbreken van een huismuur en het toevoegen van het nieuwe bouwelement. Door de glazen constructie valt het zonlicht in het huis. Dergelijke serres zijn meestal verwarmd en nodigen je uit om in de zon te zitten, zelfs in het koude seizoen. Dit type serre is veel uitgebreider en dus ook duurder om te maken. In de Buitenhof kun je deze bekijken.

Houd rekening met de volgende factoren

Afgezien van de financiële investering voor de aanleg van de wintertuin verwacht je in de komende jaren nog steeds lopende kosten, die niet mogen worden verwaarloosd in de planning. Verwarming, ventilatie en elektrische luifels verbruiken energie, de wintertuin moet in de winter worden verwarmd en in de zomer koel worden gehouden. Zonder optimale beglazing gaat ook de verwarmingsenergie uit het interieur van het gebouw verloren in de wintertuin.

Om de kwaliteit van het wonen en de exploitatiekosten in een optimale relatie te brengen, is technisch overleg onvermijdelijk bij de aanleg van een levende wintertuin. De koude wintertuin brengt deze vragen niet met zich mee, ook dit vergemakkelijkt de planning ervan. Indien nodig moet er bij deze bouwvorm op worden gelet dat door de inwerking van regen- en condenswater geen structurele schade ontstaat. Bekijk meer over dit onderwerp bij de Buitenhof.