De maertelaere dewaele
Home / Gardening

Een hardhout of composieten vlonder?

Een nette tuin is natuurlijk fijn. Maar als er elke keer onkruid tussen je tegels komt, ziet dit er natuurlijk niet meer mooi en verzorgt uit. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen, maar wat is nou de beste manier? Vlonders, vlonders liggen niet gelijk op de ondergrond. Ook kan er een doek onder geplaatst worden die ervoor zorgt dat het onkruid er minder snel doorheen komt. Maar wat voor een soort vlonder kies je dan? En van welk materiaal?

 

Hardhout vlonder

Hardhout is hout van natuurlijke duurzaamheid van 15 tot meer dan 25 jaar. Dit houdt in dat het hout erg lang meegaat, maar er zijn verschillende duurzaamheidsklasses.

Je kunt als klant dus zelf bepalen hoelang je wilt dat het hardhout meegaat. Hoe langer de duurzaamheid is, hoe duurder het hardhout wordt. Vaak zijn de vlonders van tropisch hardhout gemaakt. Dit hout, logisch vanwege de naam, komt uit het tropisch regenwoud. Een ander soort hardhout is Bankirai en komt voornamelijk uit Maleisië.

De keuze tussen de soorten hardhout wordt vaak gemakkelijk gemaakt door de tuinontwerper. Als jij de wensen voor de uithaling en duurzaamheid aan hem doorgeeft, beveelt hij je wel een soort hardhout aan. Je kunt natuurlijk ook eerst zelf kijken wat jij mooi vindt. Bekijk ook waar de vlonder planken komen te liggen. Wordt de vlonder als terras gebruikt in de openlucht, dan wordt aangeraden om hardhout aan te schaffen met een ribbelprofiel. Dit zorgt voor een soort antislip, en aangezien als het regent hout glad kan worden, is dit erg gemakkelijk. Als de vlonder onder een overkapping komt te liggen, dan wordt aangeraden om glad hardhout te gebruiken. Dit ziet er mooier en strakker uit.

 

Composieten vlonder

Houtcomposiet is een mengsel van veel producten. Het bestaat uit: een menging van houtvezel of houtspaanders, thermoplastisch kunststof en toevoegingen.

Composieten vlonders zijn constant van structuur en kleur. Ook splinteren ze minder snel dan hardhout vlonders. Dit is een enorm voordeel, aangezien er veel met blote voeten op gelopen wordt.

Tuinontwerpers besteden bij de aanleg van de composieten vlonder veel aandacht aan de afwerking van de uiteinden van deze planken. Dit komt omdat de meeste van deze planken hol zijn, en dat niet mooi staat als je tegen holle planken aan zit te kijken

https://www.hardhoutdiscount.nl/vlonderplanken