De maertelaere dewaele
Home / Gardening

Creëer een aantrekkelijke vijver met een geschikte vijverpomp

Denk je er over na om een vijver aan te laten leggen in de tuin? Of wil je misschien zelfs een fontein, of een waterval realiseren? Dan moet je op zoek naar een geschikte waterpomp. Tip: Bekijk het assortiment van Vijverbenodigdheden.nl. Er zijn hier zeer veel verschillende vijverpompen te vinden. Niet iedere pomp is even geschikt voor iedere vijver: het uitzoeken van de juiste pomp is iets dat vrij nauw luistert. Verschillende factoren – grootte van de vijver, de plaatsing van de pomp, maar ook de aanwezigheid van vissen in de vijver – bepalen welke vijverpomp uiteindelijk het meest geschikt is. Voor iedere situatie is een geschikte pomp vinden, dus lees hier verder voor meer informatie over de verschillen en de zaken waar je op moet letten.

Het type vijver is van belang

Een vijver begint natuurlijk met een poel water. Daar moet echter nog wel wat mee gebeuren, voordat het een echte vijver is. Stilstaand water wordt snel vuil, en gaat stinken dankzij algengroei en andere aanslag. Dat is niet erg aantrekkelijk en bovendien niet erg goed voor de gezondheid. Vissen en vijverplanten zullen het in stilstaand water bovendien niet overleven: zoals ieder levend wezen hebben ook vissen zuurstof nodig. Daarvoor moet het water steeds in beweging blijven. Met een vijverpomp en een geschikt filtersysteem heb je geen last van al deze problemen. De beweging van het water voorkomt aanslag houdt het water helder, en de zuurstof in het water maakt dat vissen en planten in leven blijven.

Welke pomp moet je kopen?

Als je een vijver wil, of zelfs een fontein of waterval, heb je dus een pomp nodig. De vraag die rest is dan: welk type pomp moet dat zijn? Dat is vooral afhankelijk van de grootte van de vijver. Een pomp moet namelijk voldoende capaciteit hebben om het water in beweging te krijgen, en genoeg water kunnen rondpompen om te zorgen dat je van de voordelen van een vijverpomp kunt genieten. Andere zaken om op te letten zijn onder andere de hoogte van de plaatsing, wat effect heeft op de capaciteit; en de keuze voor een ‘natte’ pomp (in het water geplaatst) of een ‘droge’ pomp (een pomp buiten de vijver). Beide hebben overigens voor- en nadelen. Een natte pomp is meestal minder zichtbaar en kan vaak makkelijker aangesloten worden op het filtersysteem, maar zowel het filter als de spons voor de ingang van de pomp zijn een stuk intensiever in onderhoud.

Hulp bij het maken van een keuze

Natuurlijk helpen wij jou graag bij het kiezen van de beste pomp, die past bij jouw wensen. Ook als je een fontein wil laten plaatsen, of zelfs een waterval wil aanleggen, zijn daar geschikte pompen voor te vinden. Ongeacht je precieze budget is er altijd wel een geschikte pomp te vinden, die de capaciteit heeft die je zoekt en het mogelijk maakt een vijver in stand te houden. Je vindt verschillende merken – OASE, Superfish, en Messner – met verschillende specificaties, allemaal van hoge kwaliteit. Op die manier is je eigen vijver, fontein of waterval snel een realiteit.