De maertelaere dewaele
Image default
Gezondheid

Meet de temperatuur van je kind op met baby's thermometer

Meet de temperatuur van je kind op met baby’s thermometer

Tijdens de COVID-19 pandemie kan het nodig zijn dat ouders hun kinderen controleren op symptomen, waaronder koorts, voordat ze naar school, de kinderopvang of sportactiviteiten gaan. Aan het voorhoofd van je kind voelen is snel, maar niet erg nauwkeurig. De meeste moderne digitale baby’s thermometer werken snel en zijn gemakkelijk te gebruiken.

 • Welk type thermometer is het beste voor mijn kind?

U kunt het beste een digitale baby’s thermometer gebruiken om de temperatuur van uw kind te controleren. Gebruik geen kwikthermometer. Deze dunne glazen apparaten gevuld met het zilverachtige metaal kunnen breken en giftige kwikdampen afgeven. Als u thuis een kwikthermometer hebt, moet u die verwijderen.

 • Wat is een normale temperatuur en wat is koorts?

Een “normale” temperatuur hangt af van de leeftijd, de activiteit en het tijdstip van het kind. Koorts is meestal een temperatuur van 100,4 graden Fahrenheit (38 graden Celsius) of hoger. Dit is een teken dat het lichaam tegen een ziekte vecht. De temperatuur van uw kind, de leeftijd en andere tekenen van ziekte zullen uw arts helpen de beste behandeling voor uw kind aan te bevelen.

 • Wat zijn de verschillende soorten digitale baby’s thermometer?

Er zijn verschillende soorten digitale baby’s thermometer die de temperatuur op verschillende plaatsen van het lichaam meten. Rectale temperaturen (in de anus) zijn het nauwkeurigst. Voorhoofdstemperaturen zijn de volgende meest nauwkeurige. Mond- en oortemperaturen zijn nauwkeurig als ze goed worden uitgevoerd. De okseltemperatuur is het minst nauwkeurig, maar u kunt deze methode gebruiken om een kind van elke leeftijd te onderzoeken. Welke methode ook wordt gebruikt, volg voor gebruik de reinigingsinstructies op de verpakking.

Hier zijn 3 soorten digitale baby’s thermometers:

 • Digitale baby’s thermometer voor meervoudig gebruik
  Meet de temperatuur in de billen (rectaal), mond (oraal) of oksel (axillair) van het kind. Oraal gebruik wordt niet aanbevolen totdat het kind 4 jaar of ouder is.
  Leest de lichaamstemperatuur wanneer de sensor op de punt van de thermometer dat deel van het lichaam aanraakt.
  Het is belangrijk de thermometer te labelen als “oraal” of “rectaal”, zodat hij niet op beide plaatsen wordt gebruikt.
 • Temporale slagader
  Meet de infrarode warmtegolven van het bloedvat dat over het voorhoofd net onder de huid loopt. Kan worden gebruikt voor alle leeftijden. De temperatuur wordt gemeten aan de zijkant en voorkant van het voorhoofd, afhankelijk van of het een contactloos of “no-touch” model is. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe dicht bij het voorhoofd en andere tips voor gebruik. Contactloze modellen kunnen het risico op het doorgeven van ziektekiemen verminderen. Direct zonlicht en koude temperaturen na een verblijf buiten kunnen het aflezen beïnvloeden.
 • Tympanisch baby’s thermometer
  Meet de temperatuur in het oor van een kind door het aflezen van infrarode warmtegolven van het trommelvlies. Kan worden gebruikt bij kinderen vanaf 6 maanden. Niet betrouwbaar voor jongere baby’s, van wie de gehoorgang te nauw is. Het toestel moet correct in de gehoorgang van uw kind worden geplaatst om nauwkeurig te zijn.

Niet alleen het temperatuur van uw kind is belangrijk gedurende deze periode maar ook de Body Mass Index (BMI). 

 • Wat is de BMI?

De lichaamsmassa-index (BMI) is een berekening die lengte en gewicht gebruikt om te schatten hoeveel lichaamsvet iemand heeft. 

BMI bijhouden
Vanaf dat uw kind 2 jaar oud is, zal de arts bij alle routinecontroles de bmi baby berekenen. Omdat de BMI met de leeftijd verandert, tekenen artsen de BMI-metingen van baby’s op standaard geslachtsspecifieke groeidiagrammen. Tijdens verschillende bezoeken kan de arts het groeipatroon van uw kind volgen. Hoewel de bmi baby berekenen geen perfecte maatstaf voor lichaamsvet is, helpt hij kinderen te identificeren die te langzaam of te snel in gewicht toenemen.

Wat betekenen de cijfers?
BMI-percentielen laten zien hoe de metingen van een kind zich verhouden tot die van anderen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd. Als een kind bijvoorbeeld een BMI in het 60e percentiel heeft, heeft 60% van de gemeten kinderen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd een lagere BMI. De BMI is geen directe maatstaf voor lichaamsvet. Kinderen kunnen een hoge BMI hebben als ze een groot postuur hebben of veel spieren, geen overtollig vet. En een kind met een klein postuur kan een normale BMI hebben, maar toch te veel lichaamsvet. Het is belangrijk om naar de BMI te kijken als een trend in plaats van naar individuele getallen. Eén meting, uit zijn verband gerukt, kan een verkeerde indruk geven van de groei van uw kind. Hoewel de BMI een belangrijke indicator is voor een gezonde groei en ontwikkeling, is bmi baby berekenen geen perfecte maatstaf voor lichaamsvet. Als u bang bent dat uw kind te snel aankomt of afvalt, praat dan met uw arts.

baby's thermometer