De maertelaere dewaele
Image default
Woningen

Bouwen binnen je budget

Elke beld wordt geboren met een baksteen in zijn maag. Een eigen woning bouwen staat dan ook hoog op ons prioriteitenlijstje. Spijtig genoeg is dit niet voor iedereen financieel haalbaar. Toch zijn er vele manieren om te bouwen met een beperkt budget. Ontdek onze tips.

Location, location, location

Iedereen wil een woning die vlot bereikbaar is. Maar een grond in de stadskern is heel duur. Het loont dus om op zoek te gaan naar een locatie iets verder weg. Daarnaast verschillende de prijzen van bouwgronden sterk van gemeente tot gemeente. Kijk dus ook eens bij buurtgemeenten, of iets verder weg. Zo doe je al gauw tienduizenden euro’s profijt, of heb je voor hetzelfde geld een grotere oppervlakte.

Bouw simpel

Een van de beste tips om binnen je budget te blijven, is om simpel te bouwen. Een eenvoudige constructie met weinig hoekjes en kantjes of technisch uitdagende elementen is veel goedkoper dan complexe architectuur. Verder is het een goed idee om compact te bouwen. Zo is er minder materiaal nodig, en daalt het energieverbruik van de woning. Dat is dan weer goed voor je E-peil. 

Grondplaat of kruipkelder

Heel wat mensen dromen van een kelder onder hun huis. Tot je de kostprijs per vierkante meter bekijkt. Een leefkelder is namelijk heel duur. Om budget te besparen, kan je beter voor een gewone grondplaat kiezen (of een kruipkelder indien dit nodig is voor de stabiliteit van de funderingen).

Zelfbouw

Wanneer je alles uitbesteedt aan vakmensen zal de rekening hoog oplopen. Daarom kan je best zelf een paar taken opknappen. Staat er bijvoorbeeld een nog een bestaande gebouw op de grond, dan kan je zelf (een deel van) de sloopwerken doen. Ook voor het installeren van de technieken (elektriciteit, ventilatie, sanitair…) bestaan er tegenwoordig allerlei zelfbouwpakketten. Jij doet dan het ‘vuile’ werk onder begeleiding van een specialist. Dat is voordeliger dan wanneer je alles uitbesteedt.

Vergeet die garage

Eerst en vooral: een inpandige garage is sowieso een slecht idee. Die neemt te veel bewoonbare oppervlakte in beslag. Je kiest beter voor een vrijstaande garage. Of als je goedkoop wil bouwen: een carport. Hiermee bespaar je flink wat geld.

Vergelijk aannemers

Voor werken zoals de ruwbouw heb je een aannemer nodig. Je doet er goed aan om meerdere aannemers te vergelijken. Er zijn soms flinke prijsverschillen tussen bouwfirma’s, bijvoorbeeld omdat hun agenda al goed vol zit en ze hun prijs wat hoger zetten. Natuurlijk is de prijs niet alles. Kijk ook naar de afgewerkte projecten van de aannemer, de planning, enzovoort. 

Vergelijk leningen

Wanneer we over het bouwbudget praten, denken we in de eerste plaats aan kostenposten zoals bouwmaterialen en aannemers. Maar er is nog een belangrijke kostenpost waarop je kan besparen: de lening die je aangaat om alles te financieren. Stap naar minstens drie banken of kredietinstellingen. Vergelijk hun aanbod en kies de meest voordelige. Zelfs een verschil van 0,3% op de rentevoet zorgt voor een groot verschil in de totale kost.