De maertelaere dewaele
Image default
Woning en Tuin

De beste tips voor een heldere vijver

Om een vijver het beste te onderhouden zijn er een aantal tips waar rekening mee gehouden moet worden. Het vergt dan ook een hoop werk om een heldere vijver te hebben. In deze blog worden er een aantal tips gegeven hoe een vijver het meest helder kan blijven. Bekijk ook de website van Vijver Handboek!

Het aanleggen van de vijver

Behalve het onderhouden van een vijver is het ook van belang dat er wordt nagedacht over de aanleg van de vijver. Wanneer het plan is om vissen in het water te hebben moet er eerst goed de waterwaarden gecontroleerd worden. Dit moet noodzakelijk gedaan worden voordat de vissen worden uitgezet. Als de vijver in het najaar wordt aangelegd, is het verstandig om de planten eerst te kopen en daarna pas de vissen. De kans op de vorming van alg is dan veel kleiner. 

Het vullen van de vijver kan worden gedaan met schoon leidingwater. Gebruik hiervoor dan ook nooit slootwater. De kans op parasieten en eventueel alg wordt dan veel groter. Dit geldt ook voor het verplaatsen van vissen en planten van een andere vijver. Het gebruik van grond-, en regenwater wordt tevens niet aangeraden. 

Tips voor de planten in een vijver

Het wordt aangeraden om de planten voor het plaatsen in de vijver schoon te maken met schoon water, gemengd met wat zout. Hierdoor worden ze goed schoongespoeld. Daarnaast is het verstandig om goed na te kijken of er eventueel eendenkroos op het water van de planten ligt. Eendenkroos kan gaatjes in de folie van de vijver veroorzaken. Tevens zorgt eendenkroos er vaak voor dat de planten niet genoeg licht meer kunnen krijgen, doordat zij zich op het wateroppervlak bevinden.

Tips voor de vissen in de vijver

Vissen zijn uiteraard een leuke toevoeging voor een vijver. Ze zorgen dan ook voor meer levendigheid. Een grote tip is om de vissen niet op verschillende plekken te kopen. Daarnaast is het verstandig om niet alleen maar goedkope vissen te kopen. Deze vissen hebben vaak een grotere kans op ziektes. Hetzelfde geldt voor vissen die wild gevangen zijn. Vijvervissen kunnen namelijk het beste bij een speciale handelszaak gekocht worden.