De maertelaere dewaele
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je wilt weten over het gebruik van onthardingszout

Iedereen heeft zout in huis. Meestal gaat het om keukenzout dat je gebruikt om te koken of om je frietjes mee te kruiden. Maar met zout kan je ook andere dingen doen. Je water ontharden bijvoorbeeld. Of ijsplekken laten ontdooien. Hoe je dat doet, lees je hier.

Zout om je water te ontharden

Het water in ons land is van prima kwaliteit. Het is dan ook perfect drinkbaar. Maar ons leidingwater bevat ook veel kalk en magnesium. Dit is zeker niet schadelijk voor onze gezondheid, maar wel voor onze apparaten die water nodig hebben. Denk hierbij maar aan je vaatwasser, wasmachine of waterkoker. Door kalkaanslag gaan deze apparaten sneller kapot. Om dit te vermijden, kan je een waterontharder laten installeren. Een waterontharder filtert de kalk en magnesium uit ons leidingwater. Om dit te kunnen doen, heeft het onthardingszout nodig. Je kan onthardingszout kopen in tabletten of in kristallen. Kristallen lossen iets sneller op dan tabletten en zijn een beetje goedkoper. Zouttabletten lossen iets trager op en zijn misschien net iets handiger in gebruik. Beide toepassingen werken even goed.

Bestrijd de vrieskou met strooizout

Tijdens de koudste maanden van het jaar is strooizout onmisbaar. Strooizout is eigenlijk hetzelfde zout als keukenzout, maar dan ongefilterd. Het bevat dus nog metalen en is absoluut niet eetbaar! Je kan ook keukenzout gebruiken om te strooien bij een winterprik, maar dit werkt minder efficiënt dan zijn ongefilterde versie. De belangrijkste eigenschap van strooizout is dat het het vriespunt van water naar omlaag brengt. Het zorgt er dus voor dat het langer duurt voor water ijs wordt. Wanneer je er voor wil zorgen dat je stoep er niet spekglad bij ligt, strooi je best nog voor het begint te vriezen. Als het gesneeuwd heeft, ruim je de sneeuw voor je begint te strooien. Je kan strooizout in grote en kleine korrels aankopen. De grote korrels hebben wat meer tijd nodig voor ze goed werken, maar ze werken wel langer dan de kleine variant. De kleine korreltjes zorgen echter voor een sneller resultaat. Welke soort je het best gebruikt, hangt dus af van de omstandigheden. Je kan natuurlijk ook de beide soorten mengen, dan ben je zeker van een optimaal resultaat!

Zout aankopen

Of het nu om strooizout of onthardingszout gaat, beide soorten kan je gemakkelijk online aankopen. Het bespaart je een tripje naar de winkel en het wordt gewoon bij je thuis geleverd! Je kan online kleine en grote verpakkingen aankopen, dus zowel particulieren als bedrijven kunnen hun bestelling plaatsen.