De maertelaere dewaele
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je het juiste brandhout voor je open haard?

Niets gezelligers dan een knetterend houtvuur dat je woning verwarmt. Deze gezellige warmte zorgt voor instant sfeer in huis. Er zijn verschillende manieren om je open haard te laten branden. Je kan gebruik maken van houtpellets, brandhout of houtbriketten. 

Voordelen van brandhout

Wanneer je ervoor kiest om je haardvuur met brandhout aan te maken, kies je het best voor ovengedroogd hout dat je meteen kan stoken. Ovengedroogd hout is gemakkelijk om aan te krijgen en brandt niet snel op. Door de goede ontbranding ervaar je geen last van rookvorming en aanslag. Wil je brandhout kopen, hou dan rekening met het soort haard of kachel dat je hebt. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor elke haard. Zo gebruik je best elzenhout voor kleine kachels, berkenhout voor middelgrote exemplaren en eiken- of essenhout voor grote kachels. Brandhout kopen kan je gemakkelijk online doen. Het hout kan geleverd worden in een pallet of in netten.

Voordelen van houtpellets

Wanneer je een pelletkachel hebt, kan je deze enkel aansteken met houtpellets. Deze pellets zijn geperste houtkorrels die heel gebruiksvriendelijk zijn. Er bestaan witte en bruine houtpellets. Bruine pellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten, de witte exemplaren zijn vervaardigd uit puur naaldhout. Pellets zijn goedkoper dan fossiele brandstof en hebben een hoog rendement. Je hebt er dus niet veel van nodig om toch een gezellige warmte te kunnen creëren. Je moet je kachel maar heel af en toe vullen met houtpellets en wanneer ze opgebrand zijn zorgen ze voor heel weinig afval. Je hebt er dus niet veel werk mee. Houtpellets nemen weinig plaats in en je kan ze heel lang bewaren. Het is dus geen probleem om er ineens veel tegelijkertijd te kopen. Dit is voordeliger in prijs en je kan ze gemakkelijk stockeren.

Voordelen van houtbriketten

Houtbriketten branden traag en gloeien lang na. Ze worden gemaakt van onbehandeld hout dat versnipperd en samengeperst wordt. Door hun hoge rendement zijn ze erg geschikt voor houtkachels. Houtbriketten hebben een nog lager vochtgehalte dan brandhout, waardoor ze erg snel ontbranden. Ze nemen hun tijd om volledig op te branden en produceren daardoor bijna geen as en dus geen afval. 

Brandhout kopen

Of je nu voor brandhout, pellets of briketten kiest, je kan ze allemaal gemakkelijk online aankopen. Via de chatfunctie kan je advies vragen over welk hout je het best kiest voor jouw kachel. Het hout wordt erg snel bij je thuis geleverd in een handige verpakking, zodat je het makkelijk thuis kan opslaan.