De maertelaere dewaele
Image default
Industrie

Snijden met water

Allerlei industriële toepassingen vereisen een snelle en precieze snijmethode. De laatste jaren zijn hiervoor allerlei technologische vooruitgangen geboekt, onder meer bij waterjets. Waterjets laten toe om diverse materialen te versnijden met behulp van een krachtige waterstraal.

+5000 bar

Het belangrijkste onderdeel van een STM waterjet is de pomp. Deze pomp drukt het water samen tot een druk van meer dan 5000 bar. Om dit cijfer in een context te gieten: in je woning ligt de waterdruk in je leidingen tussen 1,5 en 2 bar. Hiermee wordt nogmaals duidelijk hoe sterk de waterstraal in een waterjet wel is.

Flexibiliteit

Deze sterke waterdruk maakt waterjets geschikt om een brede reeks aan materialen te snijden met veel precisie, waaronder staal en aluminium. Ook zachtere materialen, zoals hout en plastic, kan je bewerken. Dankzij de aanpasbare druk zijn er enorm veel toepassingen voor deze machine. Verder kan men nog een abrasief toevoegen in de waterstraal, afhankelijk van de materiaaleigenschappen. 

Koud snijproces

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een plasmabrander is waterstraalsnijden een koud proces. Er wordt geen hitte toegevoegd aan het materiaal. Het voordeel hiervan is dat er geen vervorming of verkleuring van het materiaal optreedt naast de snijlijn. De snijlijn is bovendien erg dun, zonder zichtbare bramen. Door al deze voordelen winnen waterjets snel aan populariteit. 

Lage operationele kost

Nog een belangrijk pluspunt is de lage operationele kost van deze machine. Een waterjet heeft enkel water en elektriciteit nodig. Het verbruik ligt erg laag. Dat is vooral interessant in industriële bedrijven waarbij de waterjet continu wordt gebruikt en veel bedrijfsuren op de teller heeft. 

https://www.detollenaere.eu/machinery/be/stm