De maertelaere dewaele
Image default
Bedrijven

Groeilampen voor planten en de voordelen ervan

Veel mensen zijn blij met het kweken van planten, de meesten van hen houden van omgevingen met een beetje groen. Meer natuur in huis halen is zelfs een actuele trend in architectuur en decoratie, vooral bij steeds kleinere woningen, waar de tuin verdwijnt of sterk afneemt. Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om binnenshuis te kweken met prachtige resultaten: je kan groeilampen combineren met het kweken van planten.


Groeilampen zijn niet alleen geweldige manieren om te verlichten, maar kunnen ook bondgenoten van je planten zijn en hun ontwikkeling stimuleren. De praktijk is al populair, en Britse en Australische onderzoekers slagen erin om de oogsten van tarwe, gerst en andere granen met dit systeem te verdubbelen. Met andere woorden, groeilampen en groeiende planten kunnen zijn wat je nodig hebt om meer groen in je huis te hebben en toch het plezier van tuinieren te ervaren.

Wanneer kan ik groeilampen gebruiken?

Je kan ze in elke situatie gebruiken. De rol van kunstmatige verlichting is de blootstelling van planten aan licht te verhogen, om ervoor te zorgen dat ze meer fotosynthese uitvoeren en, bijgevolg, zich beter en sneller ontwikkelen. Het voordeel van groeilampen is dat ze niet warm worden en de plant dus niet verbranden. Je kan planten hebben met lampen die speciaal voor hen zijn geselecteerd. Dit vergemakkelijkt hun onderhoud, omdat het niet nodig zal zijn om de pot te verplaatsen om bijvoorbeeld zonlicht te ontvangen.

Waar kan je de groeilampen plaatsen?

Een andere manier om het te gebruiken is met vetplanten of kleine potten die je binnenshuis houdt. Een ledstrip kan het arrangement verlichten en er toch mooi laten uitzien. De badkamer is een andere interessante omgeving voor bloemen of gebladerte om langer mooi te blijven.

De tuin is ook een mogelijkheid, en in de winter of in tijden van minder zon, wordt extra licht belangrijk om de ontwikkeling van de plant te garanderen.

Naast het voordeel dat ze niet opwarmen, zijn LED-lampen het zuinigst en hebben ze een uitstekende kosten-batenverhouding. Ze gaan tot 25 keer langer mee dan fluorescentielampen en zijn zeer zuinig – ze verbruiken 80% minder energie. Ten slotte hebben ze geen kwik in hun samenstelling en geven ze geen giftige stoffen af aan het milieu.

Wat is het beste type groeilampen voor het kweken van planten?

Er zijn verschillende kleuren of temperaturen, waarvan sommige interessanter zijn voor groenten. De meest geschikte kleur is blauw, wat de fotosynthese bevordert. Wit licht, gemaakt door het mengen van blauwe, rode en groene kleuren (zogenaamde RGB), is echter het licht dat het best de zon imiteert, wat interessant is voor alle fasen van de plant. Als het de bedoeling is om een mini-kas te hebben, kan je kiezen voor Grow Leds, dat zijn speciale lamppanelen voor de binnenkweek (binnenshuis). Wil je echter alleen de lichtinval op vazen verbeteren, gebruik dan LED-strips, spots en lampen.Let er wel op dat je één minimale afstand van een meter laat, zodat je de plant niet belast – te veel licht is ook niet goed. 


Ben je helemaal overtuigd en wil je kweeklampen kopen? Bij Ledkweeklampen.be kan je verschillende soorten led-kweeklampen vinden. Neem een kijkje en ontdek welke het meest geschikt is voor je behoeften.