De maertelaere dewaele
Image default
Sport

Wanneer kies je voor een levensverzekering?

Het woord levensverzekering alleen al roept vaak vragen op bij mensen. Wat is het precies voor verzekering? Wat kost een verzekering? Waarom zou je er een afsluiten? Je hoort vaak over levensverzekeringen bij het nemen van grote beslissingen in je leven zoals het afsluiten van een hypotheek, wanneer je een gezin gaat starten of bij het overlijden van een familielid. Toch wordt het in deze gesprekken vaak niet echt duidelijk wat een levensverzekering nou precies is. En wanneer het verstandig is om er een af te sluiten. Daarom in dit artikel wat meer informatie.

Welke levensverzekeringen zijn er?

Allereerst is het goed om te weten dat een levensverzekering een verzamelnaam is voor twee hoofdverzekeringen. De een is de uitvaartverzekering. Hierbij betaal je een bedrag per maand en wanneer je komt te overlijden wordt de premie die je hebt betaald gebruikt voor het betalen van je uitvaart. Een uitvaart kost gemiddeld ergens tussen de €500,- en €15.000,-. Je kunt je voor een hoger bedrag verzekeren om zo een groter deel van je uitvaart te bekostigen.

Daarnaast kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze verzekering heeft meestal een hogere premie en je betaalt deze voor een vaste periode van 10 tot 30 jaar. Kom je binnen deze periode te overlijden dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden of aan de hypotheekverstrekker wanneer je de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek koppelt. Kom je in deze periode niet te overlijden dan wordt er ook niet uitgekeerd.

 Een overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal af voor een hoger bedrag dat je vooraf afspreekt. Dat kan om €100.000,- gaan maar ook om €1.000.000,-. Dit bedrag is bedoelt zodat je nabestaanden de levensstandaard die ze gewend zijn ook na jouw dood in stand kunnen houden en niet met hoge kosten opgezadeld worden.

Wanneer kun je een levensverzekering afkopen?

Een levensverzekering afkopen betekent in de meeste gevallen simpelweg dat je de verzekering opzegt en daardoor geen premie meer hoeft te betalen. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de premie die je tot dan toe hebt betaald zelfs terug te krijgen. Wil je weten wat een overlijdensrisicoverzekering kost? Dan is het aan te raden om vergelijkingswebsites zoals Independer te gebruiken. Let overigens niet alleen op de premie maar ook op de voorwaarden die aan een verzekering verbonden zijn.